10 x leuke picknickspots in Parijs

Zwoele zomeravonden, gezellige parken en romantische plekjes aan de oevers van de Seine. Zomers Parijs heeft alle ingrediënten voor een geslaagde picknick! Bij de eerste zonnestalen ontvlucht tout Paris dan ook de kleine appartementjes, om gewapend met picknickmand de parken onveilig te maken. Een knapperig baguette, smeuïge kaasjes en goede fles wijn zijn niet moeilijk te vinden in de Franse hoofdstad. Maar waar leg je je kleedje neer? Zie hier mijn favoriete picknickspots.

Picknick aan het water: Canal Saint Martin

Aan de oevers van Canal Saint Martin is het altijd gezellig druk in de zomermaanden. Dit 4,5 km lange kanaal in het 10e (en een klein stukje 11e) arrondissement verbindt de Seine vanaf Place de la Bastille met het Bassin de la Vilette. Vind een mooi plekje tussen de chillende Parijzenaren en geniet van een oneindige avond (want geen sluitingstijd, in tegenstelling tot de parken) avond aan het water.

Metro:  Republique (5,8,9,11) Jacques Bonsergent (5), Goncourt (11)

 

Picknick met kids: Jardin du Luxembourg

Een van de beroemdste en meest idyllische stukjes Parijs:  de Luxemburgse Tuinen. Hier eet je je broodje met uitzicht om het imposante 17e eeuwse Palais du Luxembourg, prachtige fonteinen en een kleurrijke bloementuin. Ook voor kinderen is er genoeg entertainment: een mooie draaimolen, een grote speeltuin, ponyritjes en een vijver met zeilbootjes. In het nabijgelegen Rue Mouffetard barst het van de eettentjes en afhaalzaken waar je Libanees, Grieks, Indiaas, pasta of crêpes in kunt slaan.

Sluitingstijd: in augustus tot 20.30 uur, vanaf september tot 19.30

Metro/RER: Luxembourg (RER B), Odeon (4)

Picknick met uitzicht: Parc de Buttes des Chaumont

Deze 25 hectare heuvelachtige landschap in het 19e arrondissement vormen zonder twijfel één van de mooiste parken van Parijs. Watervallen, hangbruggen, grotten, exotische planten, je kunt het zo gek niet bedenken. De vele groene heuvels bieden volop ruimte voor picknickkleedjes en vanaf de hogere bergtoppen heb je ook nog eens een geweldig uitzicht over een groot deel van Parijs.

Metro: Buttes-Chaumont of Botzaris

Openingstijden: in de zomer van 7.00 uur tot 22.00 uur

Bosrijke picknick: Bois de Vincennes

Even ontsnappen aan de drukte van de stad? In Bois de Vincennes vergeet je in mum van tijd het chaotische verkeer, de vieze uitlaatgassen en de hordes toeristen. In dit gigantische park kun je een bootje huren, wandelen, fietsen en uiteraard in alle rust picknicken.

Metro: Chateau de Vincennes (1)

Kunstige picknick: Parc de Bercy

Deze groene oase in het 12e arrondissement bestaat uit drie tuinen met bijzondere architectuur. Tussen de rozentuin, sculpturen, vijvers en kastanjebomen vind je veel schaduwrijke plekjes. Het aangrenzende cour de Bercy biedt vele bakkertjes, eetzaken en een Monoprix waar je (vers) eten en drinken in kunt slaan.

Metro: Bercy (14)

Feestelijke picknick: Quai François-Mauriac

Wanneer je vanaf Parc de Bercy Pont de Tolbiac oversteekt kom je uit op Quai François-Mauriac. Deze levendige kade aan de voet van Bibliotheque François Mitterand staat garant voor bruisende zomeravonden. Op de boten en terrassen kun je heerlijk drinken en dansen, maar er is ook volop plaats om met een picknickmand neer te strijken langs het water. Daarnaast kun je genieten van een mooi utzicht op de Seine vanaf de gigantische trappen voor de bibliotheek.

Metro: Quai de la Gare (6), François Mitterand (14)

Picknick met film: Parc de la Vilette

Picknicken onder het genot van een goede film? In Parc de la Vilette vind van 24 juli t/m 28 augustus het openluchtfilmfestival plaats. Pakkeer je kleedje op het gras voor het grote scherm en geniet vanaf zonsondergang al van klassiekers en nieuwe cultfilms.

Metro: Porte de Patin (5)

Historische picknick: Arènes de Lutèce

Je broodjes wegwerken op het oudste stukje Parijs? In dit amfitheater uit de 1e eeuw na Chr. kun je, net als de Romeinen 1900 jaar geleden, plaats nemen op de eeuwenoude tribunes en kijken naar vermaak op de vloer. Geen gladiatorengevechten, maar meestal voetballende jongens.

Metro: Place Monge (10) of Jussieu (7, 10)

Romantische picknick: Sacre Coeur

Er zijn uiteraard veel romantische plekken in de stad van liefde, maar de Sacre Coeur brengt zelfs de meest nuchtere zielen in vervoering. Geniet op de sfeervol verlichte trappen van een prachtig uitzicht over de stad én met een beetje geluk van gitaarspel van een getalenteerde buurman.

Metro: Abbesses (12)

Koninklijke picknick: Versailles

Het Kasteel van Versailles is een absolute must-see. Hier komt nog een uitgebreide blog over. Ook de gigantische paleistuinen van de Zonnekoning (in totaal zo’n 800 hectare!) zijn heel spectaculair. Tussen de symmetrische bloemperken, barokke fonteinen, beelden en zuilen zijn triljoenen plekjes waar je kunt genieten van een picnick in royal style. Op maandag gratis toegankelijk.

RER/ Trein SNCF: Versailles (RER C), station Versailles Chantiers (trein vanaf station Montparnasse) of station Versailles Rive (trein vanaf station Saint Lazare)