10 x Parijs in Films

Reisje Parijs gepland en zin om alvast in de stemming te komen? Of zit een tripje er voorlopig niet in, maar wil je toch graag even die Parijse sfeer proeven? Droom weg met een film die zich afspeelt in de Franse hoofdstad! De lichtstad vormt in menig blockbuster of art film het decor voor bloedstollende actie, sappig drama en vooral heel veel romantiek. Tien films waarin Parijs een hoofd- of bijrol speelt:

parijs film

Midnight in Paris (2011, Woody Allen)

De Amerikaanse schrijver Gil reist met zijn schoonfamilie naar Parijs. Tijdens een nachtelijke wandeling komt hij terecht op een feestje uit de jaren 20, de periode waarin zijn nieuwe roman over nostalgie zich afspeelt. De befaamde schrijvers en artiesten die hij daar ontmoet helpen hem met zijn boek en leven. Mooie beelden van (een geromantiseerd) Parijs in de jaren 20.

Cast: Owen Wilsen, Rachel McAdams, Marion Cotillard

Parijs film

 

Paris, je t’aime (2006, o.a. Gurinder Chadha, Joel en Ethan Coen, Gérand Depardieu)

18 korte films van verschillende regisseurs over Parijs en de liefde. Ieder liefdesverhaal speelt zich af in een ander arrondissement en het geheel laat mooi de verschillende sferen van de wijken zien. Must-see voor de Parijs-fan.

film Parijs 2

 

Paris (2008, Cédric Klapisch)

De terminaal zieke Pierre (Romain Duris) observeert vanaf zijn balkonnetje de mensen uit zijn wijk: de humeurige bakker, een professor die een affaire heeft met een jonge studente, een immigrant uit Kameroen. Personages die langs elkaar heen leven, maar uiteindelijk elkaars pad kruisen. Mooi subtiel met prachtige beelden van de stad.

Cast: Romain Duris, Juliette Binoche, Melanie Laurent, François Cluzet

Parijs Intouchables

Intouchables (2011, Eric Toledano & Olivier Nakache)

Geweldige film over de invalide miljonair Phillippe die de jonge Senegalees Driss  aanneemt als inwonende verzorger in zijn kapitale woning in hartje Parijs. Erg mooi – niet te zwaar – portret over een bijzondere vriendschap, gebracht met veel humor. Gebaseerd op een waar gebeurd verhaal.

Cast: François Ozon en Omar Sy

Parijs Amelie

Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain (2001, Jean-Pierre Jeunet)

Een modern sprookje tegen het romantische decor van Montmartre. De verlegen serveerster Amélie  probeert heel subtiel haar vader, buren en collega´s te helpen en haar eigen verlegenheid te overwinnen.

Cast: Audrey Tatou, Mathieu Kassovitz en Jamel Debbouze

Parijs da vinci

The Da Vinci Code (2006, Ron Howard)

De verfilming van Dan Browns befaamde boek. Professor Langdon en Sophie vliegen in sneltreinvaart langs een aantal van Parijs’ trekpleisters om een moord mysterieuse moord in het Louvre op te lossen.

Cast: Tom Hanks, Audrey Tatou, Ian McKellen

moulin rouge parijs

 

Moulin Rouge (2001, Baz Luhrmann)

Een musicalfilm over de beroemde nachtclub tijdens la Belle Epoque (1899). Een jonge schrijver wordt verliefd op de mooie danseres Satine, die eveens wordt aanbeden door een machtige hertog. Een sappige lovestory met geweldige muziek, kostuums en decors.

Cast: Nicole Kidmann en Ewan McGregor

 

parijs film la vie

La Vie en Rose (2007, Olivier Dahan)

Het turbulente en tragische levensverhaal van Edith Piaf. ‘La Môme’ groeit op bij hij moeder in Belleville, verblijft bij haar oma in een bordeel en trekt vervolgens zingend en zwervend met haar vader door de straten van Parijs. Wanneer Piaf ontdekt wordt als zangeres en succes heeft in binnen-en buitenland staat haar ook nog en nodig drama te wachten. Tranentrekker met mooie muziek en impressies van een begin 20e-eeuws Parijs.

Cast:  Marion Cotillard, Sylvie Testud, Pascal Greggory, Emmanuelle Seigner

Parijs film

An American in Paris (1951, Vincente Minnelli)

Klassieke musical film over een onmogelijke romance tussen de Amerikaanse schilder Jerry de Franse Lise. Destijds een Oscarwinnende publiekstrekker, vandaag de dag uiteraard hopeloos gedateerd (met kartonnen decors!), maar daardoor juist weer extra sfeervol. Parijs is overigens helemaal nagebouwd.

Cast:  Gene Kelly, Leslie Caron, Oscar Levant, Georges Guétery en Nina Foch

parijs la haine

La Haine (1995, Mathieu Kassovitz)

La Haine laat een heel andere kant van Parijs zien. Geen romantiek onder de Eiffeltoren,  maar onrust, racisme en de uitzichtloze situatie in de problematische buitenwijken. Deze harde, kille zwart-wit film volgt drie vrienden van verschillende origine in de banlieux. Een realistisch – bijna documentaireachtig – portret.

Cast: Vincent Kassel, Hubert Koundé, Saïd Taghmaoui