14 Juillet: vuurwerk en brandweermannen

14 juli is een nationale feestdag in Frankrijk. De bestorming van de Bastille in 1789 wordt in het hele land herdacht en gevierd. In Parijs, waar 224 jaar geleden na een bloedige strijd de Franse Revolutie werd ingeluid, wordt extra uitbundig uitgepakt. Ben je in town en wil je het feestje meevieren? Ik heb de belangrijkste festiviteiten op een rijtje gezet.

 

Militaire Parade

In de ochtend vindt de traditionele militaire parade plaats op de Champs-Elysées. Soldaten, paarden, militaire voertuigen, de president zwaaiend vanuit een open auto, het komt allemaal voorbij. Strak georganiseerd, statig en nationalistisch, helemaal op z’n Frans. Vanaf 9.00 uur verzamelen de troepen en rond 10.00 uur wordt de president verwacht. Het staat ieder jaar rijen dik met enthousiaste toeschouwers, dus mocht je een mooi plekje vooraan willen bemachtigen zul je vroeg uit de veren moeten. Kijk hier voor de route en het volledige schema.

 

 

Vuurwerk

Een andere jaarlijkse klassieker is de spectaculaire vuurwerkshow bij de Eiffeltoren. Vanuit Champs de Mars (het park tussen de Eiffeltoren en Ecole Millitaire) heb je prachtig uitzicht. Het is hier dan ook (gezellig) druk met mensen op picknickkleedjes. De show begint om 23.00 uur en duurt 35 minuten. Voor een goed plekje is het wederom aan te raden op tijd aanwezig te zijn. Overigens heb je vanaf veel andere (hoge) punten in de wijde omgeving ook fantastisch zicht op het vuurwerk.

 

Bals de Pompiers

Dan nu mijn favoriete onderdeel van 14 juli: Les Bals de Pompiers, oftewel de Brandweerfeesten! Alle (40!) brandweerkazernes in Parijs en omstreken gooien in de nacht van 13 op 14 juli of 14 op 15 juli de deuren open voor een feestje.  Sommige feesten zijn betaald, andere zijn gratis en zetten een fooienpot bij de ingang. De tijden zijn algemeen vastgesteld van 21.00 ’s avonds tot 4.00 ’s ochtend.  Een nachtje dansen met brandweermannen? Vind hier adressen van brandweerkazernes.