Boeken

I ♥ to read! En extra leuk is het om als Parijs-fan boeken te lezen die zich in Franse hoofdstad afspelen. Gelukkig vormt Parijs het decor voor veel zoetsappige romantiek, drama en bloederige moorden (fictief dan ;) ) in thillers en romans. Op deze pagina deel in mijn aanraders. Ideaal leesmateriaal om in de trein onderweg naar Parijs alvast in de stemming te komen!

 

Thrillers

Jean-Christophe Gragné – Godenstemmen (2010)

Als de koordirigent van de Armeense kerk in Parijs wordt vermoord, gaan de Armeense ex-dectective Kasdan en de geschorste agent Volokine samen opzoek naar de dader. Beide hebben de persoonlijk motief om de misdaad op te lossen. Stukje bij beetje komt het bijzondere duo meer te weten over het duistere verleden van de vermoorde dirigent en ontrafelen een gruwelijk geheim. Thriller die leest als een sneltrein, met sterke personages en een heel spannend plot.

Michael Berg – Nacht in Parijs (2012)

De Frans-Nedelandse journaliste Chantal Zwart wordt ’s nachts wakker gebeld door oud-studiegenootje Naomi Eggers. Ze is met een man mee naar huis gegaan, die vervolgens plotseling is overleden. Wanneer de man een bekende politicus blijkt te zijn en zijn lijk op mysterieuze wijze verdwijnt, gaat Chantal op onderzoek uit. Een speurtocht die leidt naar de Franse politiek, roma’s en huurmoordenaars. Een spannend boek met veel verschillende verhaallijnen.

Dan Brown – De Da Vinci Code (2004)

Professor Langdon  wordt verdacht van een moord op de conservator van het Louvre. Hij vlucht en probeert met behulp van de conservators kleindochter Sophie aanwijzingen te ontcijferen, waarna nieuwe raadsels leiden naar de dader… Snel boek met veel wendingen en interessante informatie over symboliek in de kunst en allerlei groeperingen. Over het waarheidsgehalte wordt tien jaar na uitgave nog hevig gediscussieerd op het internet, maar dat neemt niet weg dit een interessant en spannend boek is tegen het decor van aantal Parijse trekpleisters.

 

Romans

Tatiana de Rosnay – Haar naam was Sarah (2009)

De tienjarige Sarah wordt in juli 1942 samen met haar ouders opgepakt. Voordat ze worden afgevoerd naar het Velodrome d’Hiver, waarvandaan joden naar concentratiekampen worden gedeporteerd, heeft Sarah ongezien haar kleine broertje in de kast opgesloten, met de bedoeling hem later weer te bevrijden. Zestig jaar later schrijft de Amerikaanse journaliste Julia een verhaal over de Jodendeportatie. Ze ontdekt een geheim van haar Parijse schoonfamilie en volgt het spoor van Sarah. Julia’s zoektocht wordt afgewisseld met de ervaringen van Sarah. Beide geven op indrukwekkende wijze inzicht duistere geschiedenis.

Tatiana de Rosnay – Het huis waar jij van hield (2011)

Wanneer Rose Bazelet te horen krijgt dat baron Haussmann heeft besloten haar straat te vernietigen om een brede Boulevard Saint-Germain aan te leggen, doet ze er alles aan om haar huis te redden. Aan de hand van brieven aan haar overleden man wordt duidelijk dat Rose een geheim met zich mee draagt, waardoor zij haar huis niet op wil geven. Mooi boek over het Parijs in de tweede helft van de 19e eeuw en de modernisatie van Haussmann.

 

Non-fictie

Adriaan van Dis, Stadsliefde. Scènes in Parijs (2011)

Het zevenjarige leven als import-Parijsenaar van Adriaan van Dis. Hij woont in een van de chicste wijken, maar  zwerft ook als een soort antropoloog door de slechtere banlieux. We leren zijn zeer diverse vriendenkring kennen en kunnen mee genieten van zijn levendig en beeldend beschreven Parijse taferelen. Het boek laat andere, minder bekende kanten van Parijs zien, van immigranten, zwerfers en winkeliers tot die van de oude adel. Mooie kleurrijke uitgave met illustraties.