Exotisch Chinatown

In multi-culti Parijs is op culinair gebied zo’n beetje iedere nationaliteit vertegenwoordigd. Couscous, burrito’s, pasta’s en tapas vind je verspreid over de hele stad. Maar voor noodles, phad thai, loempia’s en pho soep is Chinatown in het 13e arrondissement het paradijs op aarde (of in ieder geval in Parijs). ‘Quartier Chinois’, ‘Triangle de Choisy’ of ‘Petite Asie’, zoals de Fransen er naar verwijzen, is absoluut niet het mooiste stukje Parijs. Omgeven door grote, grauwe flatgebouwen is de chique Haussmann architectuur ver te zoeken. Wel is deze wijk, die in de jaren ‘70 is ontstaan toen veel bootvluchtelingen uit Zuidoost-Azië naar Europa kwamen, één van de meest exotische. Felgekleurde borden met Chinese tekens, ondefinieerbaar rood aangebrand vlees (eend, kip, hond?) in de etalages, straatverkopers met eetkraampjes, je waant je hier even in Verweggistan.

De Chinatown concentreert zich rondom twee grote straten, Avenue d’Ivry en Avenue de Choisy, die vanaf metro Olympiades, Tolbiac of Porte d’Ivry makkelijk te bereiken zijn. Ik vind het zelf erg leuk om hier gewoon een beetje rond te lopen, even een totaal ander sfeertje te proeven en natuurlijk heerlijk te eten. Bij de gigantische Aziatische supermarkten kun je heel goedkoop allerlei exotische producten inslaan. En de straten barsten van de Chinese, Vietnamese, Laotiaanse en Thaise restaurants en gezellige bubble tea barretjes. Ik heb een aantal van mijn favorieten op een rijtje gezet.

 

-          Tang Frères

Tang Frères is de grootste Chinese supermarkt buiten China en voor liefhebbers van de Chinese, Thaise of Vietnamese keuken een waar culinair paradijs. Hier heb je de keuze uit triljoenen soorten noodles, rijst, exotische vruchten, kruiden en theeën.  Ook fijn: de prijzen liggen een stuk lager dan die van de gemiddelde Carrefour of Franprix.

48, Avenue d’Ivry

Parijs Tang Freres

-          Paris Store

Nog een gigantische Aziatische supermarkt. Hier vind je een fijn, betaalbaar aanbod verse vis en wijst vriendelijk personeel je glimlachend de weg naar de ingrediënten van je phad thai, spring rolls of curry. Een spannend toetjesschap met groene aloa vera bakjes, gekleurde jellies en allerlei andere, (voor mij) onbekende Aziatische specialiteiten.

44, Avenue d´Ivry

Paris Store

Bekende en onbekende vruchten

Parijs Paris Store

Spannende toetjes…

-          Centre Commercial Oslo

Dit grijze winkelcentrum blinkt niet uit in schoonheid. Wel zijn er een aantal leuke winkeltjes te vinden met mooie Asian goodies. Op de eerste etage vind je Ao-Ta, met prachtige Chinese jurken in alle kleuren van de regenboog en het rommelige Indigo, waar je kunt schatgraven tussen de goedkope oosterse kleding en accessoires. Ook de superschattige felgekleurde bubble tea bar Yinki is een bezoekje waard. Bubble tea (thee met een zoet fruitsmaakje, bubbels en tapioca balletjes) is overigens niet helemaal mijn ding, maar je hebt hier ook lekkere smoothies en ijs.

Parijs AO-TA

Chinatown Parijs

Yinki Parijs

44, Avenue d’Ivry

-          L’Empire des Thés

Theeliefhebber of op zoek naareen leuk cadeautje? L’Empire des Thés is een theesalon en boetiek in één met meer dan 200 smaken thee en supermooi Chinees theeservies.

101, Avenue d’Ivry

Chinatown Parijs Thee

-          Pho Bahn Cuon 14

Voor Pho 14 staat standaard een lange rij. Maar die stomende Vietnamese pho soep is het wachten gelukkig meer dan waard.  Voor zo´n 7 euro heb je hier een gigantische maaltijdsoep met een bord verse toppings of een flinke kom noodles met groenten en loempia´s.

129, Avenue de Choisy

Parijs Restaurant

 -          Lao Lane Xang

Een tikje chiquer maar nog steeds goed betaalbaar is Lao Lane Xang. Dit Laotiaanse/Vietnamese/Thaise  restaurant heeft een uitgebreide kaart met noodles- en rijstgerechten, salades en curry’s. De papaya salad smaakt precies als die in Thailand en een dikke dessert aanrader is de gegrilde ananas in kokosmelk.

Lao Lane Parijs

105, Avenue d’Ivry

 

PS. Rond Chinees Nieuwjaar (31 januari 2014) schijnt het hier één groot feest te zijn met versierde straten, een drakenoptocht en vuurwerkshows. Schijnt. Ik ben hier zelf nog nooit een met Chinees Nieuwjaarviering meegemaakt, maar ga eind januari zeker even kijken. Dus, to be continued;)

Parijs chinatown