De mooiste warenhuizen van Parijs

De Parijze warenhuizen zijn wereldberoemd. Indrukwekkende gebouwen uit het 19e eeuwse Belle Epoque, complete collecties van alle Franse merken, toprestaurants en heftige oorlogsgebieden tijdens de sale; deze shoptempels zijn ware attracties. Niet alleen voor fashion-victims, maar ook voor foodies en architectuurliefhebbers. De etages vol met bekende modemerken, sieraden, beauty- en interieurartikelen trekken zowel Parijzenaren als toeristen. Een onmisbare ervaring voor de shopfanaat. Maar waar te beginnen op de vele hectares aan winkelgebied? Ik heb mijn favoriete warenhuizen én de hotspots in deze warenhuizen op een rijtje gezet.

1.       Galaries Lafayette

Parijs Lafayette

Waarschijnlijk het meest bekende warenhuis, met meer dan 60 vestigingen in binnen- en buitenland. Galaries Lafayette Paris is het oudste, grootste en meest drukbezochte shoppaleis van Frankrijk. In 1894 open het warenhuis voor het eerst zijn deuren. Inmiddels is het flink uitgebreid en opgedeeld in drie gebouwen: Lafayette Mode, Lafayette Homme en Lafayette Maison aan de overkant. Vooral de architectuur van het mode gebouw, met de prachtige gekleurde koepel uit 1912, is erg indrukwekkend.

Niet te missen:

-          Schoenenkelder

Shoe-a-holic? Daal af naar de gigantische schoenenkelder met 3.2000 m² aan pumps, sneakers en laarzen. Zo’n 180 merken, variërend van redelijk betaalbaar (Repetto, Jonak, Coverse, Ugg) tot grote designers als Jimmy Choo, Prada, Chanel en Dior, die gerust een halve maand aan huur vragen.

-          Lafayette Gourmet

Op de eerste etage van Lafayette Homme vind je deze grote en vooral erg luxe supermarkt. Hier kopen de ‘rich and famous’ hun eieren, melk en kaas. Daarnaast is het voor het gewone plebs de ideale plek tussen de grote selectie Franse delicatessen een eetbaar souvenir, cadeautje of lekkere vers bereide maaltijd te scoren.

-          Modeshows

Iedere vrijdagmiddag om 15.00 uur wordt er een modeshow gehouden in Salon Opéra (op de 7e etage van Layafette Mode). Toegang is gratis, maar je moet wel vooraf per email plaatsen reserveren. Hier kun je er meer over lezen.

Adres: 40 Boulevard Haussmann, 9e
Metro: Auber, Chausée d’Antin
Openingstijden: ma-za : 9.30 tot 20.00 uur, do: 9.30 tot 21.00 uur

 

2.       Printemps

Parijs shoppen printemps

foto: printemps.com

Eveneens op de Boulevard Haussmann bevindt zich de Printemps. Ook dit warenhuis stamt uit La Belle Epoque en is verdeeld over drie aan elkaar grenzende gebouwen: Printemps Mode, Printemps Homme, Printemps Beauty & Home. Net als bij ‘buuf’ Galaries Layafette biedt het mode gebouw zeer complete tassen- en prêt-à-porter collecties van zo’n beetje alle bekende Franse merken. Daarnaast heeft Printemps vooral veel niet-te-missen hotspots op culinair gebied:

-          Café Pouchkine

Op de begane grond van Printemps Mode vind je het Russisch-Franse Café Pouchkine met prachtige en –nog belangrijker- heerlijke gebakjes.

-          Restaurant Déli-cieux

Op de negende en hoogste etage van Printemps Beauty & Home kun je betaalbaar(!) eten met een fenomenaal uitzicht over een groot deel van Parijs. Fijn buffet met goede cheeseburgers, salades en gegrilde zalm.

restaurant parijs

-          Ladurée Theesalon

Genieten van welverdiende break tijdens je winkeldag? Bij de Ladurée theesalon op de eerste etage van Printemps Mode drink je een heel chique kopje thee mét een wereldberoemde macaron.

-          Franse delicatessen 

Op de tweede etage van Printemps Beauty & Home zijn zo’n beetje alle culinaire toppers vertegenwoordigd, waaronder Le Maison du Chocolat, Mariage Frères en een Ladurée store. Dit Ladurée filaal is over het algemeen een stuk rustiger dan de Ladurée theesalon in Printemps Mode en de met Japaners afgeladen winkels op de Champs-Elysées en Rue Bonaparte.

Korting!

Op de website van de Printemps  of bij de informatiebalie in de winkel kun je een ‘tourist discount card’ aanvragen. Met deze bon krijg je op vertoon van je paspoort 10 % korting (met uitzondering op eten en drinken, helaas).

Adres: 64 Boulevard Haussmann, 9e arrondissement
Metro: Auber, Havre-Chaumartin
Openingstijden: ma-za: 9:30 tot 20.00, do: 9:30 – 22.00

 

3.       Bon Marché

bon marche parijs

Het oudste warenhuis van Parijs (uit 1852) en nog altijd de enige op de linkeroever: le Bon Marché. Het winkelende publiek bestaat hier vooral uit Parijzenaren en minder toeristen. Het is er dan ook een stuk rustiger dan in de warenhuizen op Boulevard Haussmann. Het gebouw is een maatje kleiner dan dat van Galaries Lafayette en Printemps, maar zeker niet minder mooi. Licht, ruimtelijk  en vooral erg chic. Alle grote modehuizen zijn hier vertegenwoordigd, evenals vele bekende en (voor mij) onbekende beautymerken. Maar mijn favoriete afdeling? La Grande Epicerie, de super-supermarkt met een gigantische collectie luxe Franse en international specialiteiten.

Hotspots:

-          Le Théâtre de la Beauté

Een gigantische beautyafdeling met veel exclusieve cosmetica en parfums.

-          La Grande Epicerie

Het mekka voor foodies. Naast de enorme collectie Franse, Italiaanse, Oosterse en Afrikaanse culinaire producten, vind je hier veel verse bereide maaltijden en gebak van erg goede kwaliteit.

La grand epicerie parijs

Adres 24 rue de Sèvres, 7e arrondissement
Metro: Sèvres-Babylone
Openingstijden: ma – za : 10.00 tot 20.00 uur, do & vr: 10.00 tot 21.00 uur

 

4.       Bazar de d’Hôtel de Ville (BHV)

Tegenover Hotel de Ville (het gemeentehuis) bevindt zich de BHV. Dit warenhuis uit 1856 heeft een grote collectie ready-to-wear van Franse designers, een mooie interieur afdeling en verder veel huishoudelijke artikelen en doe-het-zelf materiaal. Achter het hoofdgebouw, in rue de Verririe bevindt zich een apart gebouw voor herenmode:  BHV Homme. Daarnaast is in de nabijgelegen Rue des Archives nog een afdeling met een zeer uitgebreide wijncollectie. De BHV is wat minder spectaculair dan zijn drie grotere broertjes, maar heel centraal gelegen en, wanneer je op shop expeditie bent in de Marais of Les Halles, zeker de moeite waard.

paris BHV

Hotspots:

-          Papeterie (schrijfwaren)

Ik voel me altijd als een groot kind in een snoepwinkel op de ‘papeterie’ afdeling van de BHV, waar je een gigantische collectie mooie opschrijfboekjes, schriften, pennen en wenskaarten vindt.

-          BHV La Cave

Onmisbare stop voor de wijnliefhebber: BHV’s grote wijnwinkel. In een apart gebouw op 13 Rue des Archives kun je het bijzondere aanbod aan Franse en internationale wijnen bewonderen en deelnemen aan wijnproeverijen.

Korting!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 10 % korting (op aankopen vanaf 50 euro).

Adres: 52 rue de Rivoli, 4e arrondissement
metro: Hôtel de Ville
Openingstijden: ma, di, do, vr 9.30-19.30 uur, za tot 20.00 uur, wo tot 21.00 uur