Herfst in Parijs

Blaadjes vallen van de bomen, winterjassen moeten uit de kast en pompoenen worden genadeloos geslacht: het is herfst. En hoewel mijn humeur normaal gesproken evenredig daalt met de temperatuur, geniet ik nu volop van het nieuwe seizoen in Parijs. Het lijkt net of de seizoenswisselingen hier nog beter voelbaar zijn dan in Nederland. Vier keer per jaar hangt er een totaal ander sfeertje. Ieder jaargetijde heeft zo zijn charmes, maar gehuld in een goudgele, oranje-rode herfstgloed is Parijs op zijn mooist! Wat is er zo fijn aan herfstig Parijs?

Tulerien Parijs

Jardin des Tuileries

♥ Parken in warme herfstkleuren
De blaadjes veranderen langzaam van kleur en toveren de parken om in een prachtig warm kleurenpalet. Jardin de Luxembourg, Jardin des Plantes, Les Tuileries, Parc des Buttes Chaumont, ze liggen er allemaal extra mooi bij. Perfect voor een lekkere wandeling.

 

 Jardin des Plantes Parijs

Jardin des Plantes

♥ Perfect hardloopweer
In die mooie parken kun je nu heerlijk hardlopen. Waar ik een paar maanden geleden nog bezweet als een otter om kuddes wandelaars moest slalommen, is het nu opeens een stuk rustiger. Ook is de temperatuur veel aangenamer. Lopen in de stromende regen is niet echt mijn ding, maar met zo’n 18 graden en een zonnetje over de knisperende blaadjes joggen, j’adore!

 

♥ Verwarmde terrasjes
Waar al die rokers wel niet goed voor zijn. Geweldige uitvinding toch, die buitenverwarming? Lekker in de frisse buitenlucht (okee, en af en toe in een walm sigarettenrook), maar toch heerlijk warmpjes genieten van een kop warme choco, koffie of thee.

 

Parijs Mouffetard

♥ Shoppen, shoppen, shoppen
Een nieuw seizoen vraagt om een nieuwe garderobe. Het is nog even wachten op de sale (woensdag 8 januari!), maar ook tot die tijd is al heerlijk om tussen de warme truien, jassen, laarzen, sjaals en andere onmisbare herfstitems te spitten. Daarbij is een regenachtige dag het perfecte excuus om de hele dag in een warenhuis door te brengen. Vanaf mijn huis kan ik bijna helemaal ondergronds Galaries Lafayette bereiken. Tien verdiepingen shopplezier, zonder gehannes met paraplu´s.

♥ Warme crêpes
Warme crêpes smaken toch net even wat lekkerder als het buiten kouder is. Net als warme pains au chocolat, croissantjes, baguettes en pains aux raisins… Het lijkt net of alles meer smaakt heeft. Sowieso heb ik in het najaar en de winter veel meer trek (maar of dat positief is… ;) ).

Parijs Crepe

 

♥ Lekker veel cultuur
Na een lange zomervakantie is het culturele seizoen weer keihard van start gegaan en draait de Parijse kunstscene weer op volle toeren. Een greep uit de activiteiten deze herfst:

- Ed van der Elsken in Galarie Vu
Een grote selectie werken uit de serie ´Een liefdesgeschiedenis in Saint Germain des Prés´, waar de Nederlandse fotograaf Ed van der Elsken in de jaren ’50 mee doorbrak.
Wanneer: tot en met 31 oktober 2013

Parijs Elsken

Van der Elsken, Galerie Vu

- ‘Alaïa’ in Musée de la Mode de la Ville de Paris
Een expositie over – en eerbetoon aan – het werk van de bekende Tunesische modeontwerper Azzedine Alaïa.
Wanneer: tot en met 26 januari 2014

- ‘Pixar, 25 jaar animatiefilms’ in Musée Art Ludique

Een tijdelijke collectie van 500 tekeningen, personages, decors en beelden uit animatiefilms
in het nieuwe museum Art Ludique.
Wanneer: van 16 november t/m 2 maart