Het oudste stukje Parijs: Arènes de Lutèce

Tijdens een wandeling door dit rustige deel van Quartier Latin zou je gemakkelijk voorbij lopen aan wat van buitenaf gewoon een parkje lijkt. Niets verraadt dat hier een Romeins amfitheater  uit de 1e eeuw na Chr. verborgen ligt. Het alleroudste stukje Parijs wordt omgeven door appartementencomplexen en groen. Wanneer je toevallig door één van de drie onopvallende poorten naar binnen loopt kom je terecht op de ronde vloer waar 2000 jaar geleden wilde dieren en gladiatoren elkaar het leven beroofden. Althans de vloer is in de 19e eeuw herbouwd, evenals de tribunes. Maar de originele fundamenten, het podium en de dierenkooien staan er nog en ademen genoeg sfeer uit om een pittige scène uit Gladiator boven te halen.

 

Arenes de Lutece Parijs

De tribunes hebben ooit plaats geboden aan 15.000 bloeddorstige Parijzenaren en Romeinen. Tot ze in 3e eeuw na Chr. half werden afgebroken omdat de stenen nodig waren voor een beschermingsmuur tegen de barbaren. In de 13e eeuw kwam het bouwwerk bij grondige stadsrenovaties helemaal onder het puin terecht. Pas toen Rue Monge in 1860 werd aangelegd stuitten de bouwvakkers met toeval op het amfitheater. Een groep intellectuelen onder leiding van Victor Hugo richtten de ´Société des Amis des Arènes´ op om de archeologische schat te beschermen. Zodoende werd het amfitheater gerenoveerd en opgesteld voor publiek.

 

Arenes de Lutece Parijs

Samen met de Termen van Cluny is dit theater de belangrijkste ‘souvenir’ uit de Romeinse tijd. Vandaag de dag is het een heerlijk rustig stukje Parijs. Op de vloer waar ooit het bloed rijkelijk vloeide vermaken voetballende jongens en jeu de boules spelende oudjes zich met onschuldige spelen. In het aangrenzende park is een speeltuin en veel gras waarop je lekker kunt picknicken. Maar het leukst blijft toch om op de tribune plaats te nemen zoals Parijzenaren dat 2000 jaar geleden deden en – met een beetje fantasie – gladiatoren à la Russell Crowe in actie te zien op de speelvoer.

  Arenes de Lutece Parijs

Arènes de Lutèce
Openingstijden: 
mei – 31 aug:  8.00 – 22.00 uur
september: 8.00 – 20.30 uur
oktober: 8.00 – 19.30 uur
nov – feb : 8.00 – 17.45 uur
maart – april : 8.00 – 19.00
Toegang: gratis
Adres : 47 rue Monge, 5e arrondissement
Metro:  Cardinal Lemoine (10), Jussieu (7, 10) of Place Monge (7)