Hotspots in Le Marais

Uitgegroeid van een moeras tot een traditionele Joodse wijk tot één van de hipste buurt van Parijs. De Marais barst van de bijzondere winkeltjes, historische gebouwen, restaurants en gezellige (gay)bars. Deze wijk in het 3e en 4e arrondissement is dan ook een must voor iedereen die van charmante oude straatjes, historie, shoppen of lekker eten houdt (en dat lijkt me toch een groot deel van de wereldbevolking). Voorbereid op pad in de Marais? Ik heb de must-sees en mijn favoriete adresjes op een rijtje gezet.

Shoppen

De Marais staat bekend om zijn vele friperies (vintage stores), kleinschalige specialistische winkeltjes en unieke boetiekjes. Met een beetje fantasie heeft het wel wat weg van de Amsterdamse Jordaan.

Voor vintageliefhebbers is er volop keuze in verschillende soorten en prijsklassen. Het betaalbare Free ‘P’ Star (1) is rommelig en druk , maar voor wie hier tegen kan is het heerlijk schatgraven in de bergen aan kleding. Bij Pretty Box (2) vind je een meer overzichtelijke collectie items uit de jaren 1900 tot 90, die duidelijk geselecteerd zijn met kijk op de huidige trends. Op jacht naar haute couture en bereid wat dieper in de buidel te tasten? Yukiko (3) biedt een grote collectie vintage accessoires van Chanel, Dior, Hermès en Celine.

Koopjes jagen bij Free ‘P’ Star

Naast vintage, kun je ook de bekende Franse merken in Marais terecht. Zo zijn COS (4), Maje (5), Sandro (6) en Zadig & Voltaire (7) allemaal vertegenwoordigd.

Ook vind je hier vele originele sieradenwinkeltjes. Twee van mijn favoriete zijn het kleurrijke Satellite (8) en de vintage-like juwelen van Anna Rivka (9).

Een snufje cultuur

Le Marais is niet alleen een walhalla voor modeliefhebbers, maar ook voor geïnteresseerden in architectuur en de Franse geschiedenis. Place des Vosges (10), het oudste en misschien wel het mooiste plein van de stad, is een ideale plek om even uit te rusten met een ijsje of broodje falafel. Dit symmetrische plein uit 1612, met grasperkjes, prachtige fonteinen en beelden, is omgeven door 39 gelijke huizen met een veelal een bijzondere geschiedenis. Zo werd nummer 6 bewoond door Victor Hugo. In dit pand is een museum gevestigd ter nagedachtenis aan de schrijver.

place des vosges Parijs

Place des Vosges

Meer over de geschiedenis van Parijs leer je in Musee Carnavalet (11). In dit gratis museum zijn oude schilderijen, prenten en foto’s van de stad te bewonderen. Ook zijn er in het 17e-eeuwe stadspaleis een groot aantal kamers ingericht met antiek meubilair. Verder, kon in deze oude Joodse wijk een musuem over het Jodemdom natuurlijk niet uitblijven. Musée d’Art et d’Histoire du Judaïsme (12) heeft een grote en diverse collectie religieuze objecten, manuscripten en 20e-eeuwse kunst (o.a. Chagall en Modigliani). Naast het museum ligt de Jardin Anne Frank (13). Dit rustige, groene park werd in 2007 aangelegd in nagedachtenis aan het Joodse meisje. Bij de ingang staat een kastanjeboom die ontkiemd is uit een kastanje van de beroemde boom bij het achterhuis in Amsterdam. Verder is er een mooie appelboomgaard en een bloemrijk grasveld.

Eten en drinken

In de Marais vind je een groot aanbod aan Joodse specialiteiten. Rue de Rossiers barst van de falafelzaakjes, die naar eigen zeggen allemaal ‘the best of Paris’ zijn. Ik heb er verschillende broodjes falafel geprobeerd en de prijs (rond de € 5,50) en kwaliteit (erg goed!) zijn vergelijkbaar. Ook Joodse traiteur/ restaurant Chez Marianne (14) is met lekkernijen als pickel, taboulé, auberiginekaviaar, kugel en challah een dikke aanrader.

le marais Parijs

Joodse keuken in de Marais

Ook de Noord-Afrikaanse keuken is goed vertegenwoordigd in de Marais. In het sfeervolle en romantische 404 (15), kun je genieten van traditionele tagine’s, couscous en pastilla. En iets minder sfeer, maar minstens zo goede couscous voor een scherp prijsje vind je bij het Marrokaanse Chez Omar (16).

Daarnaast staat de Marais bekend om zijn (zondag) brunches. Begin je dagje cultuursnuiven of shoppen met een brunch bij Rose Bakery (17). Verse fruitsalade, vruchtensapjes, stevig brood en heerlijke carrotcake, wat prijzig maar erg lekker. Ook erg smakelijk is de Amerikaanse brunch bij Breakfast in America (18). Pancakes, scrambled eggs met bacon of een omeletje met verse jus in een setting die wat weg heeft van de Peach Pit uit Beverly Hills 90210. Alles behalve typisch Frans of gezond, maar een zeer goede aanrader voor een stevig (kater)ontbijt.

Tussen de brunches, lunches en diners door, is er uiteraard tijd voor tussendoortjes. Ook daar geen gebrek aan in de Marais. Probeer eens een chou à la crème bij Popelini (19). Deze kleine soesjes met crèmevulling zijn beschikbaar in allerlei smaken en razend populair. Nog een feestje voor de sugar addict: L’Eclair de Génie (20). Dit zaakje staat volledig in het teken van de éclair, een langwerpig gebakje met zoete vulling. De éclairs zijn ware kunstwerken en een lust voor alle zintuigen. Voor een verfrissend kopje thee ga je vervolgens naar Les Frères de Mariage (21). In deze salon vind je een uitgebreid aanbod aan theesoorten en met thee bereide gerechten.

L'Eclair de Genie Parijs

 1. Free ‘P’ Star – 8 rue Sainte-croix de la Bretonnerie
 2. Pretty Box – 46 Rue de Saintonge
 3. Yukiko – 97 Rue Vieille du Temple
 4. COS – 4 Rue des Rosiers
 5. Maje – 49-51 Rue Vieille du Temple
 6. Sandro – 50 Rue Vieille du Temple
 7. Zadig & Voltaire – 22 Rue du Bourg Tibourg & 42 Rue des Francs Bourgeois
 8. Satellite – 23 Rue des Francs Bourgeois
 9. Anna Rivka – 104 Rue Vieille du Temple
 10. Place des Vosges
 11. Musée Carnavalet – 23 Rue de Sévigné
 12. Musée d’Art et d’Histoire du Judaïsme – 71 Rue du Temple
 13. Jardin Anne Frank – 14 Impasse Berthaud
 14. Chez Marianne – 2 Rue des Hospitalières-Saint-Gervais
 15. 404 – 69 Rue des Gravilliers
 16. Chez Omar – 47 Rue de Bretagne
 17. Rose Bakery – 30 Rue Debelleyme
 18. Breakfast in America – 4 Rue Malher
 19. Popelini - 29 Rue Debelleyme
 20. L’Eclair de Génie – 14 Rue Pavée
 21. Les Frères de Mariage – 30 Rue du Bourg Tibourg


Le Marais Hotspots weergeven op een grotere kaart