In ♥ with… Monet (2/2)

Eerder schreef ik al over mijn liefde voor Claude Monet en mijn favoriete musea in Parijs met zijn werken. Afgelopen weekend ging nog stapje verder en bezocht ik als een ware groupie de voormalige woning en tuinen van de meester in Giverny. Het huis waar Monet de laatste 43 jaar van zijn leven woonde en de gigantische tuin, waar hij zijn vele bloemen en waterlelies schilderde, zijn sinds 1980 opengesteld voor publiek. Een bezoekje aan Giverny stond al een tijd op mijn to-do list en op deze zonnige zondag waren mijn vriend, de auto en ik wel in voor een tripje naar Normandië, dus was het eindelijk zo ver.

Huis Monet Giverny

Het huis van Monet

Helaas waren meer (vooral Amerikaanse en Japanse) Monet-groupies op het idee gekomen en was het razend druk. Na een kwartiertje aanschuiven in de rij achter een stel Amerikaanse Roseanne & Dan look-a-likes, verspreidde de kudde toeristen zich gelukkig snel over de gigantische tuin. De tuin die ooit zo liefdevol werden verzorgt door Monet, werden na het overlijden van Monets zoon Michel in 1966 in vervallen staat aangetroffen. De Fondation Claude Monet zette een aantal vakkundige tuinmannen aan het werk op het erf, die de tuinen in eren herstelden. Het is nu één van de drukst bezochte trekpleisters van Normandië, en ja dat was zondag te merken.

giverny monet tuin

De tuin is verdeeld in twee delen: de bloementuin en de Japanse watertuin. De heerlijk ruikende bloementuin is een bonte zee van rozenstruiken en bloemenperken in alle kleuren van de regenboog. Monet hield van spannende kleurcombinaties en plantte zijn bloemen dus vrolijk door elkaar. Ik ben geen bloemenexpert dus moet jullie helaas de namen van alle verschillende soorten besparen, maar ik kan je wel vertellen dat dit een lange lijst is. Via een ondergrondse doorgang kom je vanuit de bloemenzee terecht in de watertuin. De bekende groene Japanse brug, treurwilgen, kersenbloesems, exotische planten… Monet heeft hier duidelijk zijn fascinatie voor Japan op los gelaten. En daar, in een grote vijver ten midden van al dat groen, drijven ze, de wereldberoemde ‘nymphéas’ doeken. Ik staar een tijdje naar rustige dobberde waterlelies en kan er zonder veel verbeelding de gigantische werken uit Musée de l’Orangérie in terug te zien.

Monet giverny watertuin

Waterlelies in Monets watertuin

Als kers op de taart kun je ook nog het huis van de familie Monet van binnen bewonderen. Ook dit charmante roze huis met groene luiken is in oorspronkelijke staat teruggebracht. Monet hield van kleur, niet alleen op zijn doeken maar ook op de muren, deuren, kozijnen en meubels. De bonte vertrekken zijn gedecoreerd met de vele Japanse schetsen die de schilder verzamelde en familiefoto’s. In het salon-atelier hangen reproducties van Monets belangrijkste werken en staan zijn originele meubels en schildersezels nog klaar voor gebruik. Op de eerste etage vind je de slaapkamers van Claude en zijn vrouw Alice. Dit schijnt normaal te zijn geweest in begin 20e eeuwse middenklassen gezinnen, dat man en vrouw gescheiden sliepen. Vervolgens kom je beneden in de eetzaal, waar werkelijk alles geel is, en de blauwe keuken, waar de pannen nog boven het fornuis hangen.

Als liefhebber van Monet schilderijen was het heel mooi om te zien waar een groot deel van zijn werken geschilderd zijn. Het blijft bijzonder om onderwerpen van de schilderijen in de tuin terug te vinden en door het huis van de familie te lopen. Zowel binnen als buiten zie je de schilder zo zitten met z’n ezel en kwast.  Al moet je de horde toeristen wel even wegdenken. Absoluut een aanrader voor liefhebbers van Monet, bloemen, planten en veel kleur!

watertuin monet giverny

giverny monet

monet waterlelies

tuin monet giverny