Naar Parijs: trein, vliegtuig, auto of bus?

Hoe kan ik het best naar Parijs reizen? En het liefst zo goedkoop/ snel /comfortabel mogelijk.  Deze vraag wordt me vaak gesteld. Ik heb daarom de verschillende reismogelijkheden en de voor- en nadelen even op een rijtje gezet.

Trein

De Thalys brengt je van 3 uur en 19 minuten van Amsterdam Centraal op Paris Nord. Bij een reis vanaf Rotterdam kun je hier nog ongeveer een uur vanaf trekken. De prijs voor een enkele reis, tweede klas varieert van € 35 tot € 119 en een kaartje in de eerste klas kost tussen de € 79  en € 205 . De verschillende tarieven zijn afhankelijk van boekingstermijn voor vertrek en de uiteenlopende voorwaarden voor omboeking. Voor jongeren t/m 25 jaar is er een speciaal tarief van 65 euro, dat tot en met een uur na vertrek is om te boeken. Dus zelfs als je de trein heb gemist, kan nog gratis met een andere trein mee.

Voordelen:

- Zeker als je in of nabij Amsterdam of Rotterdam woont is dit een snelle optie.

- Comfortabele stoelen met redelijk veel beenruimte, stopcontacten voor laptops in de tweede klas. En in de eerste klas is het helemaal ‘genieten’: brede stoelen met nog meer beenruimte, lekkere maaltijden, drankjes, wifi, kranten en tijdschriften tot je beschikking.

- Je kunt veel bagage meenemen.

Nadelen:

- Last minute reisjes zijn erg duur, doordat de goedkope tarieven kort voor aanvang meestal niet meer beschikbaar zijn.

- Wanneer je (ver) buiten de randstad woont, moet je eerst naar Amsterdam, Schiphol of Rotterdam reizen, om vanuit daar de trein te pakken. Daardoor moet je hier nog de prijs voor een NS-kaartje, de nodige reistijd en overstapstress bij op tellen.

Tips:

- Boek op tijd! Tickets zijn normaal gesproken 3 maanden voor data beschikbaar op de website. Sla dan meteen je slag, want het goedkoopste tarief van 35 euro is snel uitverkocht.

-  Wanneer je een OV-kaart hebt en/of (jongeren)korting in België is het in sommige gevallen goedkoper om met de internationale trein naar Brussel te reizen en vanuit daar de Thalys naar Parijs te pakken.

- Hou de aanbiedingen van de Thalys en de NS goed in de gaten. Schrijf je voor de nieuwsbrieven, daarin worden regelmatig acties vermeld.

- Reis je vaak met de Thalys, vraag dan een ‘Thalys the Card’ aan waarmee je punten spaart voor gratis treinreizen. Ik ben inmiddels een gelukkige goldcard member en heb al een paar keer een gratis ticket geboekt.

Bus

Er zijn verschillende busdiensten actief tussen Nederland en Parijs. Het allombekende Eurolines heeft er de afgelopen jaren een aantal concurrenten bijgekregen, wat de tarieven alleen maar ten goede is gekomen.

Eurolines adverteert momenteel met prijzen vanaf 9 euro voor een enkele reis vanaf Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Rotterdam, Eindhoven en Breda naar Parijs, maar dit tarief is slechts zeer beperkt beschikbaar. Vaste prijzen liggen tussen de 18 en 49 euro voor een enkeltje.

De redelijk nieuwe buslijn  iDBUS, die, naar eigen zeggen, comfortabele en ruime plaatsen met gratis WiFi en stopcontacten biedt. De vaste prijzen liggen gemiddeld wat hoger dan die van Eurolines; een enkele reis kost tussen de 47 euro en 59 euro. Wel is er groepskorting ’4= 3′ : dus vier tickets halen, drie betalen. En voor reizen vanaf eind september en half oktober is er een speciaal kennismakingstarief van 5 euro per enkeltje! Uiteraard slecht beperkt beschikbaar, dus wees er snel bij!

De reistijd Amsterdam – Parijs bedraagt met Eurolines zo’n 8 à 8.30 uur en met iDBUS 6.50 uur. Dit is de verwachte reistijd, wat inhoudt dat (onverwachte) files vertraging kunnen opleveren.

Voordelen:

- Goedkoop.

- Handig wanneer je vanuit steden buiten de randstad reist.

Nadelen: 

- Lange reistijd.

 

Vliegtuig

Vliegen is verreweg de snelste manier om in Parijs te komen, mits je enigszins in de buurt van Schiphol woont. De reistijd bedraagt slechts 1 uur en 15 minuten.

Air France-KLM gaat vanaf Schiphol een aantal keer per dag op en neer naar de luchthaven Paris Charles de Gaulle. Een retour wordt aangeboden vanaf € 99 euro, maar dit tarief is maar beperkt beschikbaar. Charles de Gaulle ligt 23 km ten noordoosten van het centrum van Parijs. Vanaf de luchthavens kun je de RER-trein, bus of taxi nemen naar het centrum.

Vanaf Charles de Gaulle rijdt lijn B in zo’n 25 à 30 minuten naar Gare du Nord en Chatelet les Halles. De trein gaat tussen 5.00 uur en 0.45 uur om de 10 minuten vanaf alle terminals en een kaartje kost € 8,40. Ook kun je vanaf CdG de bus pakken naar Opéra (in het centrum van Parijs). Een kaartje kost € 8,60 en de reistijd bedraagt 45 à 60 minuten, afhankelijk van overig verkeer.

Voordelen:

- De snelste optie en de minste lange zit.

- Heerlijk vakantiegevoel als je op Schiphol loopt (tenminste dat heb ik altijd!).

Nadelen:

- Langere reistijd als je niet in de buurt van een vliegveld woont.

- Redelijk duur vergeleken andere reisopties.

- ‘Gedoe’ met bagage: beperkt aantal kilo meer, niet meer dan 100 ml vloeistoffen in de handtas. De gebruikelijk regeltjes, waar je in trein, bus of auto geen last van hebt.

 

Auto

Met de auto ben je vanaf Utrecht in zo’n 5 à 6 uur in Parijs. Dat wil zeggen normaal gesproken, wanneer er geen bijzonder lange  files staan. De tolweg in Frankrijk kost ongeveer 15 euro voor een enkele reis. Benzinekosten zijn uiteraard afhankelijk van de auto.

Voordelen: 

- Goedkope optie voor een reis met meerdere personen.

- Vrijheid om zelf je vertrekpunt en aanvangstijden te bepalen.

- Geen last van irritante medereizigers in het OV.

Nadelen: 

- Files. Het is moeilijk om vooraf in te schatten hoelang je er over doet.

- Vrij hoge kosten wanneer je alleen rijdt.

- Hoge parkeerkosten in Parijs.

Tips:

- Probeer de bekende spitsuren in Nederland, België en Frankrijk zo veel mogelijk te vermijden. Vertrek bijvoorbeeld net na de ochtendspits uit Nederland en zorg dat je voor de ergste avondspits (vanaf ongeveer 17.00 uur) in Parijs bent. Of ga ‘s avonds na de avondspits weg.

- Heb je één of meerdere plekjes over in de auto en wil wat kosten besparen of niet het hele stuk in je eentje rijden, biedt dan een (betaalde) lift aan op websites als blablacar.nl of Nederlanders.fr.

 

Liften

Natuurlijk kun je met een bordje ‘Parijs’ langs de snelweg gaan staan, maar in 2013 regel je ook gemakkelijk je lift online. Er zijn verschillende websites waarop je, tegenover een kleine vergoeding, een lift kunt ‘boeken’. Zo ben je vooraf van een plek verzekerd en kun je alvast wat informatie inwinnen over jouw chauffeur. Op de website blablacar.nl vindt je een overzicht van alle ritjes vanuit verschillende Nederlandse steden naar Parijs, die dagelijks worden aangeboden, met daarbij de vraagprijs, regels van de chauffeur (wel dan niet omrijden, roken, muziek op, gezellig kletsen of een reis in stilte), informatie over de auto en beoordelingen van eerdere ‘lifters’ (‘wegpiraat’, ‘gezellige reispartner’, ect.). Zo weet je al een beetje waar je aan toe bent. Natuurlijk kun je ook zelf op de site inschrijven en een lift aanbieden.

Voordelen:

- Goedkoop.

- Je leert nieuwe mensen kennen.

Nadelen: 

- Ondanks dat je op de websites vooraf informatie kunt verzamelen over de medereizigers, blijven er wat risico’s aan kleven. Voor een vrouw die alleen reist, waarschijnlijk niet de meeste veilige optie.