Parijs en haar prachtige parken…

Lente, lente, lente! Met mooi weer ga je als échte Parisienne natuurlijk naar het park, want wat is er fijner dan relaxen in een mooi park met een flesje wijn en een Franse baguette? Niets! De bekendste Parijse parken, Les Tuileries en Jardin de Luxembourg, zijn ware trekpleisters en worden met mooi weer dan ook platgelopen door hordes toeristen. Wie wat meer rust zoekt of gewoon eens een ander stukje Parijs wil ontdekken, kan gelukkig ook in heel veel andere groene oases van de stad terecht. Hierbij een overzicht van onze favorieten!

Parc des Buttes-Chaumont

buttes chaumont park parijs

parc buttes chaumont

Parc des Buttes-Chaumont

Mooie bruggetjes, een ware grot, een eiland en zelfs een heuse waterval. Naast al deze pracht en praal staat dit park in het 19e arrondissement bekend om haar prachtige uitzichten over de stad en niet te vergeten, het gezellig park-café ‘Le Rosa Bonheur’. De heuvelachtige omgeving en de kronkelende paden geven een romantische, maar ook gezellige sfeer aan dit park. Voor de rust hoef je hier in de zomer echter niet naartoe te gaan. Bij mooi weer komt heel hip Parijs naar buiten om hier te zien, en vooral gezien te worden. Trek dus je mooiste outfit aan en neem de tijd om die paar vierkante meter voor je picknickkleed te veroveren!

Metro: Buttes-Chaumont of Botariz (lijn 7bis)

Parc Monceau

Monceau Parijs Park

Parijs 8 park

monceau parijs

In het 8e arrondissement ligt dit gigantische park van 8,2 hectare. Phillipe d´Orléans, de rijke neef van Louis XVI, kwam in 1778 op het sympathieke idee om een mooi publiek park voor de Parijzenaren te creëren. Verspreid over het park vind je verschillende standbeelden en bouwwerken in Griekse, Romeinse en oud Egyptische stijl. Dit zijn zogenoemde ´folies´ die niet daadwerkelijk uit te oudheid afstammen, maar eind 18e eeuw in opdracht van Phillipe zijn nagebouwd. Verder is het gewoon een erg fijn park in romantische Engelse stijl met een mooie kronkelende paden, veel bloemen, een gigantische grasweide en heerlijke schaduwrijke stukjes.

Nog wat saillante trivia:
* De eerste parachutesprong ter wereld vond plaatst boven Parc Monceau. In 1979 sprong André-Jacques Garnerin uit een luchtballon en landde veilig op het grasveld, onder hard gejuich van een grote menigte.
* Ook Claude Monet was fan van het park. Hij schilderde hier de 6 fameuze werken met ‘parkgezichten’ tussen 1876 en 1678.

Metro: Monceau (lijn 2)

Parc d´André Citroen

parc andre citroen parijs

Park parijs 15

Een totaal ander sfeertje vind je in Parc d’André Citroën in het 15e arrondissement. Dit moderne park aan de Seine werd in 1992 aangelegd op de gronden van de voormalige Citroën fabriek. Er valt hier veel te zien: uitkijkpunten, trappetjes, verhogingen, een zwarte tuin, witte tuin, onkruidtuin, kassen met exotische planten en in de zomer 120 spuitende fonteinen. Maar de grootste attractie is toch de luchtballon op het grote grasveld in het midden van het park. Met mooi weer kun je tegen betaling tot 150 meter hoogte opstijgen.

Metro: Balard (lijn 8)

Parc de Bercy

Parijs park bercy

park parijs 12

bercy parijs park

In het 12e arrondissement bevindt zich een ander park waar creatieve tuinarchitecten op los zijn gegaan: Parc de Bercy. Vroeger was dit een groot wijndepot en sinds 2001 een geliefd park. Er zijn nog verschillende kenmerken uit het wijnverleden te vinden, waaronder een oude spoorrails. Twee tuinen worden met verschillende bruggen over een weg met elkaar verbonden en één van deze tuinen staat met een brug over de Seine in verbinding met Bibliotheque Nationale François Mitterand. Verder vind je hier een verhoging met sculpturen, een mooie vijver, een rozentuin met 90 verschillende rozen en een moestuin.

Metro: Bercy (lijn 6 of 14) of Cour Saint-Emilion (lijn 14)

Parc Montsouris

Parijs parijs 14

Montsourcis Parijs park

spoor parijs park

Een oase van rust in het 14e arrondissement. Qua stijl lijkt Parc Montsouris met haar heuvels, bruggetjes en meertjes wel wat op Parc des Buttes-Chaumont, maar daar is ook alles mee gezegd. Vechten voor een plaatsje is er hier niet bij. Met alle gemak vind je een plek voor je picknickkleed op de uitgestrekte grasvelden (15,5 hectare!), en met een beetje geluk vind je zelfs een schattig privé gazonnetje. Kids zijn ook meer dan welkom in dit park. Met de speeltuintjes, het minitreintje en de suikerspinnenkraam zullen zij zich niet snel vervelen!

Metro: Glacière (lijn 6)

Lac Daumesnil

Park Parijs Meer Lac Daumesnil
Bois de Vincennes is natuurlijk prachtig, maar een heel speciaal stukje van die uitgestrekte park is het aangelegde meer ‘Lac Daumesnil’. Op steenworp afstand van het centrum van Parijs waan je je hier echt op ‘la campagne’. Midden in het 12 hectare tellende meer bevindt zich een schilderachtig eilandje waar je met de brug, of een pontje naartoe kan. Voor sportievelingen is dit de ideale plek om lekker te joggen, en dat gebeurt dan ook volop in dit park. Houd je niet van joggen maar wel zin in actie? Geen probleem, bij Lac Daumesnil worden ook fietsen – en bij mooi weer zelfs bootjes – verhuurd!

Metro: Porte Dorée (lijn 8)

Door: Sara & Laura

________________________________________________________________________________________________________