Regen in Parijs: what to do?

Hoewel het ook hier tot dusver een erg milde winter is, lijkt dat de komende dagen om te slaan. ´Kou en regen´ luidde het dreigement van de Franse Erwin Kroll vanmorgen. Gelukkig hoeft wat vochtigheid jouw weekendje sightseeing (figuurlijk gezien) niet in het water te doen vallen. In Parijs is namelijk ook met regenachtig weer van alles te doen. Zie hier een selectie van de leukste – grotendeels waterdichte – activiteiten in rainy Paris.

Musea & kerken

De meest voor de hand liggende droge optie is een dagje cultuursnuiven. Parijs heeft geweldige grote musea, zoals het Louvre en Musée d’Orsay, waar je uren rond kunt dwalen. Bekijk ook op de kalender op BonjourParis.nl voor een actueel overzicht van exposities en andere indoor-evenementen.

Parijs musea

Louvre

Daarnaast zijn kerken, zoals de Notre Dame, Sacre Coeur, de gotische Sainte-Chapelle op Ile de la Cité en de wat mindere bekende Saint-Denis kathedraal, ideale schuilplaatsen. Ook een bezoekje aan de indrukwekkende overdekte tombes het Panthéon en Hôtel des Invalides zijn perfecte activiteiten voor een regenachtige dag. Houd er wel rekening mee dat je voor populaire toeristische attracties vaak een tijdje (buiten) in de rij moet staan.

Parijs regen

Panthéon

Droog winkelen

Weer of geen weer de winkels zijn altijd open. Parijs heeft een aantal fijne warenhuizen met een metrostop voor de deur, of – in het geval van Galaries Lafayette – in de kelder. Op de rechteroever vind je BHV, Galaries Lafayette en Printemps en op de linkeroever le Bon Marché.

Parijs winkelen

Uitverkoop bij de BHV

Ook heeft Parijs geweldige passages. De meesten werden begin 19e eeuw gebouwd om het winkelende publiek te beschermen tegen de regen. Ook vandaag de dag doen ze nog prima hun werk en vormen ze sfeervolle doorgangen met historische details en gezellige overdekte terrasjes. Erg mooi is de passage Galerie Vivienne in het 2e arrondissement. Deze overdekte corridor uit 1823, met een prachtige mozaïeken vloer en glazen plafond, biedt plaats aan chique boetiekjes (o.a. Jean-Paul Gaultier), kunstgaleries, boekenwinkels en (prijzige) restaurants.

Parijs galerie vivienne

Galerie Vivienne

Iets minder charmant meer wel erg praktisch zijn de moderne winkelcentra. Verspreid over Parijs vind je verschillende centres commerciaux met een groot aantal Franse en internationale winkelketens, restaurants en zelfs bioscopen. De grootste zijn Les 4 Temps in La Defense, Le Forum des Halles et Le Courousel du Louvre in het 1e en Parijs’ nieuwste aanwinst: Beaugrenelle in het 15arrondissement.

Wandelen door kassen

Bloemen- en plantenliefhebber maar geen zin om door de stromende regen door een park te lopen? Zoek de warmte en het tropische groen op in één van Parijs’ kassen. De grootste en meest bijzondere kassen zijn de Grandes Serres in Jardin des Plantes. Ruim 1700 m² zijn opgedeeld in vier verschillende thema’s met tropische planten: de jungle, woestijn, het bos uit de oertijd en het Nieuw-Zeelandse struikgewas. Een maatje kleiner maar ook erg mooi: de Serres du Parc André Citroën en de Serres d’Auteuil in Bois de Boulogne.

Parijs serres

Grandes Serres de Jardin des Plantes (foto: Citron / CC-BY-SA-3.0)

Cafés & theesalons

Eén voordeel van regen: de cafeetjes krijgen extra sfeer en allure. Hoe fijn is het om boven een kop stomende café crème op te warmen en Parijs al stoeiend met paraplu’s voor bij te zien trekken. Ook biedt het de ideale gelegenheid om te socializen met lokale stamgasten, want Fransen klagen net als Nederlanders graag over het weer.

cafe Parijs

Showtime

Een romantische avondwandeling zit er misschien niet in, maar gelukkig zijn er in Parijs vele andere opties voor een geslaagd avondprogramma. Zo kun je een dansshow bijwonen in één van de beroemde theaters, zoals de Moulin Rouge, het Lido of de Crazy Horse.

Parijs Lido

Het Lido (foto lido.fr)

Een goedkoper alternatief is een filmavondje in een mooie bioscoop. De Grand Rex, op Boulevard Possonnière, is met zijn gigantische art-deco zaal, ruim 2700 plaatsen en sterrenhemel erg indrukwekkend. Ook erg mooi is La Pagode, een filmhuis in Japanse stijl in het 7e arrondissement. Let, wanneer je naar een Engelstalige film gaat, wel op dat je de ‘VO’ (version originale) voorstelling kiest en niet de nagesynchroniseerde ‘VF’ (version française) versie.

Toch de stad in!

Tenslotte, laat een beetje nattigheid je er niet van weerhouden Parijs te bezichtigen. De stad is namelijk ook onder een laagje (miezer)regen heel mooi.

Parijs Regen

Gustave Caillebotte – Jour de pluie à Paris