Photoquai ‘Regarde-moi !’

Afgelopen weekend bezocht ik de ´Photoquai´. Vorige week ging de 4e editie van deze gratis openlucht fototentoonstelling van Musée Quai Branly van start. Als liefhebber van fotografie, exposities in de buitenlucht en gratis dingen ;-) wist ik niet hoe snel ik naar het 7e af moest reizen.

Parijs photoquai

Musée Quai Branly is een etnografisch museum met Afrikaanse, Aziatische, Zuid-Amerikaanse en Oceanische kunst en cultuurvoorwerpen, een soort Franse versie van het Amsterdamse Tropenmuseum. Jaarlijks organiseren ze de ‘Photoquoi’, een openluchtfotoexpositie met werken van niet-Europese fotografen, die in Frankrijk nog (redelijk) onbekend zijn. Dit jaar is het thema ‘Regarde-moi!’ (kijk mij!). Foto’s waarop de mens centraal staat en de omgeving, landschap, kleding, objecten een bijrol spelen. De fotografen, afkomstig uit 30 verschillende landen, legden personen in eigen land vast, ver van toeristische clichés, aldus de website van Musée Quai Branly.

Parijs Photoquai

De lange slinger foto’s aan de Seine, biedt plaats aan 40 series die ieder een totaal ander sfeertje uitdragen. Taiwanese kinderen afgebeeld als Bijbelse figuren, pastelkleurige portretten van Albino’s in Brazilië, de expressieve gezichten van bioscoopbezoekers in India, grauwe beelden van soldaten in Afghanistan, Colombiaanse gezinnen opgesteld als schilderijen van Hollandse meesters… Veel diverser en kleurrijker had het niet gekund.

De expositie is 24 uur per dag, 7 dagen per week tot en met  17 november te bewonderen op Quai Branly (tegenover Musée Quai Branly, naast de Eiffeltoren).

Hierbij vast een voorproefje, een aantal van mijn favorieten.

photoquai

Amit Madheshiya. At a Tent near You: bioscoopbezoekers in India.

photoquai Rony Zakaria

Rony Zakaria. Men, Mountains and the Sea: rituelen in Indonesië.

Mohammad Anisul Hoque. Quest for Self: religie en mysterie in Bangladesh.

 

Foto’s Madheshiya, Zakaria en Anisul Hoque van http://www.photoquai.fr