Paardenrace op Hippodrome de Longchamp

Vorig weekend bezocht ik voor het eerst in mijn leven een paardenrace. En niet eerste de beste, de Prix d´Arc de Triomphe op het Hippodrome de Longchamp. De Champions League finale onder de snelle paarden, heb ik me laten vertellen. Op een hippodroom met rijke historie, waar Napéoleon III in 1857 het startsein gaf voor de eerste race, schilders als Manet en Degas de racepaarden op het doek vastlegden en het beroemde tassenmerk zijn naam aan dankt. Maar goed, dat wist ik allemaal nog niet toen vorige week een vriend belde of we zin hadden om mee te gaan naar een paardenrace. Uiteraard! Als paardenmeisje, dat vroeger iedere zaterdagochtend met cap onder de snelbinders naar de manage fietste, was ik wel in voor reünietje met mijn favoriete viervoeters.

Parijs Longchamp

parijs manet

Les courses à Longchamp – Edouard Manet, 1867

Aangekomen in Bois de Boulogne mengde we ons tussen het publiek dat bestond uit deftige pakken, gekleurde jurken, killer pumps en hoedjes. Heel veel hoedjes. Nooit eerder had ik in Parijs zoveel uitbundigheid, kleur en opvallende hoedcreaties bij elkaar gezien. Het leek net Prinsjesdag. Dat had vriend T er niet bij gezegd! We waren slightly underdressed in jeans en ‘naakt’ zonder hoedje. Ik baalde wel een beetje, dit was eindelijk een gelegenheid om lekker te tutten en kleur uit de kast te trekken, zonder op te vallen tussen de zwart geklede, sophisticacted ‘less is more’ Parisiennes. Dit event, gesponsord door Qatar en Moët Champagne, had duidelijk het motto ‘more is more’. Qataarse muzikanten speelden er vrolijk op los, de champagne vloeide rijkelijk en aan de tribunes hing een half Keukenhof aan bloemen.

paardenrace parijs

Mooie hoedjes.

Longchamp Parijs 2013

Nog meer hoedjes.

En dan de paarden, want daar kwamen we voor. Er stonden die dag negen races op het programma, met verschillende afstanden, paardenrassen en leeftijdsgroepen. Er stond in totaal ruim 7,5 miljoen prijzengeld op het spel, met voor de winner van de belangrijkste race – de Qatar Prix de d’Arc de Triomphe – ruim 2,7 miljoen. En natuurlijk werd er ook op de paarden gewed. M’n vriend en ik besloten met de nihil kennis die we hadden maar op wat winnaars van vorig jaar in te zetten. Met weinig succes helaas. Vanaf de tribune hadden we mooi zicht op de racebaan en zagen we de paarden uit hun hokjes schieten en de benen uit hun lijf rennen. Met bijna 60 km per uur vlogen ze – glimmend en met wapperende staarten – over de baan, de jockey er eng bovenhangend. Toen ze de eindstreep naderden ging het publiek om ons heen helemaal los. Waarschijnlijk stond er flink wat geld op het spel. ‘Onze’ paarden leken helaas weinig onder de indruk van ons bemoedigende geschreeuw en lieten de eindsprint aan zich voorbijgaan.

Parijs Paarden

Eindsprint met de Eiffeltoren op de achtergrond.

2013 Parijs

paardenrace parijs

Een van de winnaars.

Na iedere race werden de winnende jockey en paard uitgebreid gehuldigd, met champagne bespoten en toegejuicht door de meute.

Parijs Qatar 2013

Qataars showtje.

Champagne Parijs

parijs 16

Wil je ook een keer een paardenrace meemaken? Deze race was een jaarlijkse klassieker en wordt in begin oktober 2014 pas weer gehouden. Maar tot die tijd vinden er in en rondom op Parijs nog verschillende andere belangrijke races plaats. Op de website van France Galop vind je het complete overzicht.