Hier kun je mee thuiskomen: souvenirs

Na een stedentrip in Parijs kun je natuurlijk niet met lege handen naar huis. Wil je een mooi aandenken meenemen of de thuisblijvers verrassen met een leuk cadeau? Rondom alle toeristische attracties vliegen de souvenierverkopers je aan met prullen. Maar waar vind je nou een origineel presentje? Ik heb een aantal ideeën op een rijtje zet voor bijzondere en typisch Franse souvenirs.

Voor de art-lover

Wat is nou een mooiere herinnering aan een stad dan een schilderij aan de muur of een beeldje op de schoorsteen? Een aantal tips op een kunstwerk te scoren:

-          Struin de vele galerieën in Saint-Germain des Près af voor een bijzonder schilderij of poster.

-          Bij de boekenstalletjes langs de Seine bij de Notre Dame vind je zeer betaalbare vintage prenten, kaarten en boeken.

-          Ook in giftshops van musea vind je prachtige cadeau’s. Musée Rodin heeft bijvoorbeeld een geweldige collectie reproducties van sculpturen, borden en boeken.

-          Voor antiek is Marché aux Puces the place to be. Van vintage Chanel tas tot Afrikaans masker, hier vind je ongetwijfeld een origineel souvenir.

-          Nog persoonlijker? Laat jezelf (samen met vriend/vriendin/familie) vereeuwigen door één van de vele tekenaars op Place du Tertre in Montmatre.

Eten & drinken

In de categorie ‘altijd goed’: een mooie doos lekkere koekjes, een frans kaasje of een goede fles wijn. Heb je tijdens je verblijf in Parijs een smakelijke specialiteit ontdekt? Laat het thuisfront meesmullen! Patisserie- en delicatessenwinkels hebben hier vaak de meest geweldige verpakkingen, die ook nog eens een lust voor het oog zijn. Een aantal aanraders:

-          Verreweg het beroemdste koekje uit Parijs: de macaron. Geduchte concurrenten Ladurée en Pierre Hermé zijn de bekendste meesters. Naar mijn mening allebei even heerlijk. Ladurée verpakt de koekjes in pastelkleurige doosjes in hun brocante Napolean III stijl. Pierre Hermé heeft een moderner en strakker design. Tip: ga je naar Ladurée, vermijd dan de lange rij Aziaten bij het filiaal op de Champs-Elysees en sla je slag bij de winkels in het warenhuis Printemps of op Rue de Bonapart.

 

-          Theeliefhebber?  Parijs heeft een aantal geweldige theezaken. Laat je smaak- en ruikpupillen de volle loop bij Mariage Frères, Kusmi of Le Palais des Thés.

-          Geen idee of jam een typisch Frans product is, maar in Parijs kun je in ieder geval heerlijke jam kopen. Fauchon heeft een geweldige collectie bijzondere smaken. Maar voor de beste en meest excusieve confituur bezoek je La Chambre aux Confitures. Dit charmante winkeltje in de Marais staat bomvol jam in alle soorten, maten en de meest bijzondere combinaties.

-          Du pain, du vin et… du fromage. Als grote kaasfan leef ik me regelmatig uit op de zuivelafdeling van de supermarkt. Hier vind je een over het algemeen een heel ruim en betaalbaar assortiment. Helemaal feest is een goede fromagerie, zoals Laurent Dubois, met heerlijke, unieke brebis, geiten- en schimmelkazen.

 

Lekkere luchtjes

Wie regelmatig met de metro reist zal Parijs niet meteen associëren met lekkere luchtjes. Okee, er is waarschijnlijk een goede reden voor het feit dat de Fransen gespecialiseerd zijn in parfums: er valt nog al wat te verdoezelen aan uitlaatgassen en piswalmen. Maar goed, in Parijs vind je dus een geweldig aanbod aan souvenirs in de vorm van bijzondere parfums, zeepjes en geurkaarsen.

-          Bij Diptyque vind je heerlijk ruikende en strak vormgegeven geurkaarsen en -stokjes. Verder kun je bij ook bij Astier de Villate veel mooie home accessoires kopen, waaronder bijzondere geurkaarsen.

-          Nog meer originele en lekker ruikende souvernirs vind je bij Musée du Parfum Fragonard. In dit (gratis!) museum op Rue Scibe vind je alles over de geschiedenis van parfum productie. In de giftshop heb je vervolgens ruime keuze aan schattige zeepjes, cosmetica en natuurlijk parfumflesjes.