Tips voor een goedkoop weekendje Parijs

Parijs en goedkoop in één zin? De Franse hoofdstad staat vooral bekend als een plaats waar je heel snel van heel veel geld af komt. En dan hoef je nog niet eens, zoals menig Aziatisch toerist, wankelend onder het gewicht van 20 Chanel, Louis Vuitton en Cartier tasjes van winkel naar winkel te rennen. Een koffie voor 5 euro, een wijntje op een mooi terras voor 8 euro, een simpele hotelkamer voor 180 euro per nacht…. Dat zijn helaas geen uitzonderingen. Oei,  prijzen waar je als Nederlander even van schrikt. Toch hoef je voor een geslaagde citytrip geen bank te overvallen. Ook met een klein budget kun je namelijk volop van Parijs genieten. Volg de onderstaande tips en leef je bijna gratis uit in de stad van de liefde.

 

De reis

Bus

De bus is in de meeste gevallen de goedkoopste optie. Bij Eurolines kun je al vanaf 9 euro een enkele reis van verschillende Nederlandse steden naar Parijs boeken. Ook Megabus en IDbus hebben regelmatig goede aanbiedingen. De voordeligste tickets scoor je buiten de schoolvakanties en ruim voor je vertrekdatum. Schrijf je in voor alle nieuwsbrieven, zodat je als eerste op de hoogte bent van de lopende acties.

Trein

Iets meer comfort en wat snelle reistijd? Ook met de Thalys kun je voordelig reizen: vanaf 35 euro  voor een enkele reis Amsterdam, Schiphol of Rotterdam – Parijs. Wederom is hier het sleutelwoord ‘plannen’. De tickets staan normaal gesproken 3 maanden voor vertrekdatum online en het laagste tarief is meestal snel uitverkocht.  Dus zorg dat je er snel bij bent!

 

thalys Parijs

Auto

Reis je met meerdere personen, dan is de auto ook een voordelige optie. Heb je nog een (half) lege achterbank over? Bied dan tegen betaling een lift aan op BlaBlaCar.nl. Zo haal je een groot deel van de reiskosten er eenvoudig uit. Ook kun je op deze site zelf goedkoop een lift ‘boeken’.

 

Slapen

-          Hotels in Parijs zijn over het algemeen erg duur en budgetketens bieden vaak claustrofobisch kleine kamers. Voor een beperkt budget kan een appartement een uitweg bieden. Bekijk de websites van Airbnbwimdu en waytostay.com voor het actuele aanbod.

-          Staar je niet blind op de locatie. Parijs heeft een geweldig efficiënt metronetwerk. Zolang je een accommodatie enigszins in de buurt van een metrostation hebt, kun je er op rekenen dat je overal in mum van tijd bent. De minder centrale arrondissementen (18e, 19e, 20e , 13e en 14e) hebben over het algemeen een stuk goedkoper aanbod aan hotels en appartementen.

-          Helemaal blut? Probeer een woningruil te regelen met een Parijzenaar (via bijv. Homelink.com) of ga couchsurfen.

Doen

Wandelen

Het mooiste van Parijs is gelukkig helemaal kosteloos te bewonderen: de vele historische gebouwen, kenmerkende architectuur en de sfeer die de stad uitademt. Trek je wandelschoenen aan en vergaap je aan de kolossale gebouwen,  statige pleinen en gezellige straatjes.  Aanraders voor een wandeltocht: de Marais, Montmartre, Quartier Latin of Canal Saint Martin.

Musea & bezienswaardigheden

Wanneer je van plan bent om veel musea en bezienswaardigheden te bezoeken, is het vaak voordeliger om een Museum Pass aan te schaffen. Voor € 39 kun je twee dagen lang zo’n beetje alle musea en monumenten bezoeken. Je bent echter nog voordeliger uit als je zorgt dat je de eerste zondag van de maand in Parijs bent. Dan vragen de meeste bekende musea namelijk geen entree.  Daarnaast zijn er ook een aantal interessante musea die altijd gratis toegankelijk zijn. Bekijk mijn eerdere post voor een compleet overzicht van alle gratis musea in Parijs. EU-inwoners onder de 26 jaar kunnen trouwens bij vrijwel alle musea gratis of tegen een flink gereduceerd tarief naar binnen.

Uitzicht

Vanaf de Eiffeltoren en Tour Montpartnasse heb je natuurlijk een prachtig uitzicht. Helaas zit daar ook een bijbehorend prijskaartje (en de nodige wachttijd) aanvast. Net iets minder hoog, maar ook heel mooi én helemaal gratis: het dak van l’Institut du Monde Arabe, het dak van warenhuis Printemps en de trappen voor de Sacre Coeur.

Printemps Parijs

Uitzicht vanaf het warenhuis Printemps

Parkhangen

Parijs heeft prachtige stadsparken, waar veel valt te zien en te beleven.  In groene oases zoals Jardin Luxembourg, Parc des Buttes Chaumont, Jardin des Plantes, Parc Monceau en Parc Bery kun je heerlijk mensen kijken en van de zon genieten tussen eeuwenoude beelden, fonteinen en bruggen.

Eten & drinken

-          Prachtige parken en romantische oevers aan de Seine… Parijs lijkt te zijn gemaakt voor de picknick. Dus mooi weer en weinig geld op zak? Ga gezellig picknicken! In een eerder artikel schreef ik al over de beste picknickspots in Parijs. Kies jouw favoriete locatie en sla goedkoop een baguette en beleg in bij de dichtstbijzijnde bakker of supermarkt.

Canal Saint Martin Parijs

Picknicken aan het water van Canal Saint Martin

-          Toch meer zin om uitgebreid te tafelen? Pak dan uit met de lunch en houd het ’s avonds wat eenvoudiger. Veel goede restaurants hebben namelijk een goedkoop lunchmenu. Dezelfde kwaliteit, maar voor een kleiner prijsje.

-          (Fris)drank in restaurants is vaak relatief duur en tikt ‘lekker’ aan op de rekening. Vrijwel alle eetgelegenheden serveren ook gratis een karaf water.

-          Houd voor je vertrek de aanbiedingensites zoals groupon.fr goed in de gaten voor interessante restaurantkortingen.

Follow my blog with Bloglovin